Psicologia Perinatal i Parella: Com afrontar un procés de Reproducció Assistida
Al voltant d’un milió de parelles a España, tenen problemes de fertilitat. Una prevalença notable, d’una realitat que encara avui està invisibilitzada.
Aquesta dada ha augmentat el nombre de parelles que recorren a la reproducció assistida per tenir un/a fill/a, i cal tenir en compte que quan inicien el procés, generalment, ho han intentat per mitjans naturals i per tant, han recorregut un camí prèvi alternant esperança amb desil·lusió, que implica un desgast emocional.
Un cop s’inicia un procés de Reproducció Assistida, s’accentua el desgast psíquic i s’afegeix el cost econòmic(no accessible per totes les parelles). Això, sumat a les decisions que hauran de prendre, pot causar problemes en la relació si no s’afronta de la forma indicada.
Des de la nostra unitat especialitzada en Psicologia Perinatal, a Centre PsiCo Lleida, hem recollit una sèrie de recomanacions per les parelles que estan a punt d’iniciar o ja han iniciat un procés de Reproducció Assistida (RA):
- La Reproducció Assistida és un camí que heu de fer junts, com una família, i tots dos formar part de cada decisió.Algunes parelles que s’enfronten a decisions importants durant la RA (com ara, realitzar proves addicionals molt costoses o recórrer a donants) ho fan de manera individualitzada. Un error, donat que és imprescindible que els dos esteu d’acord, en cas contrari, es produirà un deteriorament del vincle.
- Cuideu la relació de parella i esteu un/a per l’altre/a.Durant el procés, heu de seguir dedicant-vos temps com a parella i poder comunicar les vostres inquietuds. També tenir tolerància amb la irritabilitat i el neguit que us pot generar el procés i viure-ho com una transició.
- Equilibrar Costos i Guanys.En la RA, el procés que viurà la dona que ha de concebre, tindrà un cost més elevat a nivell fisiològic i emocional per les proves a la que serà sotmesa (estimulació ovàrica, inseminació o punció, etc), molt superior al cost físic i emocional que tindrà per la seva parella. Això vol dir que els costos emocionals i econòmics que té el procés s’han d’equiparar amb guanys. Com? Amb acompanyament emocional, mostres d’afecte a tots els nivells i consideració. Quan la dona passa per aquestes proves el suport del/la company/a és determinant.
- Parar, pensar i descansar.Entot procésmarqueu vosaltres el ritme. Són moltes les parelles que hem atès que fa temps que estan totalment immersos en processos de RA i fa molt temps que no es fan un regal, no fan un viatge, etc. Es important seguir vivint, gaudint i compartintdurant el procés, i les pauses poden anar acompanyades de millors decisions futures que les que es prenen quan un/a està cansat/da.
- No esteu sòls/es.Els professionals de la psicologia ens hem format i especialitzat per ser més sensibles amb aquesta nova realitat, i la societat també ha fet un canvi, segurament en algun moment, si decidiu compartir, us sorprendran les parelles que han passat o passen pel mateix. També hi han fòrums i blogs especialitzats que aborden el tema amb sensibilitat, i associacions referents en l’àmbit com ara la Associació de Psicologia Perinatal.
Esperem que les recomanacions us resultin d’utilitat i, si esteu en procès, us traslladem els nostres millors desitjos.
Gràcies per seguir-nos.