Trastorns de la Conducta Alimentària

Els trastorns de la conducta alimentària (*TCA) en conjunt representen la tercera malaltia més comuna entre els/les adolescents. Els trastorns més freqüents són:

  • El trastorn per ingesta compulsiva
  • Anorèxia Nerviosa
  • Bulímia
  • Vigorexia
  • Ortorèxia

Test.DiagnisticTCA
Si realitza el següent test sense cap compromís i amb total confidencialitat, i envia’l al següent email info@centrepsico-lleida.es, amb l’Assumpte: QÜESTIONARI. I li respondrem sense cap compromís.
Documento Adobe Acrobat [38.1 KB]

 

SOBRE L’OBESITAT

 

En l’actualitat, cada cop més gent pateix obesitat. L’obesitat és l’acumulació anormal de grassa i afecta negativament en aspectes de la salut, incrementant el risc de patir diferents malalties cròniques (diabetis, HTA, dislipèmia, malalties cardiovasculars, etc). 

 

A la societat en la que vivim hi ha una estigmatització social envers a les persones que surten del patró que es considera  el ideal de bellesa, que s’ha format a través de la publicitat, xarxes socials i mitjans de comunicació. Hi ha una valoració negativa associada a les persones que pateixen obesitat i positiva a les persones que es veuen primes.

 

No s’ha de tractar com un tema d’estètica, les persones amb excés de pes tenen una gran pressió social, posant-los com a culpables d’aquesta obesitat però el problema va més enllà del tema alimentari ja que en molts casos el menjar serveix per amagar algun tipus de malestar psicològic amb origen multifactorial. La necessitat d’un equip multidisciplinari és essencial pel tractament d’aquest trastorn, el psicòleg  juga un paper molt important juntament amb el nutricionista per poder realitzar un tractament eficient i eficaç. 

 

SOBRE LA NOSTRA INTERVENCIÓ : PSICOLOGIA SANITÀRIA I SERVEI D’ASSESSORAMENT I ACOMPANYAMENT NUTRICIONAL

UN VALOR AFEGIT, EL COACHING NUTRICIONAL EN TRASTORNS ALIMENTARIS

 

Cada dia som més conscients de la importància de la nutrició a les nostres vides, però això també ha implicat que la quantitat d’informació de la que disposem sigui desorbitada provocant que molta gent tingui nocions errònies en temes alimentaris que podrien donar lloc a conseqüències molt negatives, per això és molt important que sigui un professional de la nutrició qui doni aquest tipus d’informació. 

 

Els dietistes – nutricionistes són professionals sanitaris amb titulació universitària en Nutrició Humana i Dietètica. Concretament el nutricionista clínic s’encarrega de l’alimentació en persones sanes o malaltes realitzant la intervenció i el control de la situació nutricional, ja que és expert en l’àmbit alimentari, dietètic i nutricional. 

 

El mal ús de la paraula “dieta”, utilitzant-la com a sinònim de deixar de menjar, a confós a molta gent. Quan es salten àpats i el organisme no té el combustible necessari per seguir amb energia el dia a dia pot, a poc a poc, ser perjudicial pel nostre cos i aconseguint els resultats oposats als nostres objectius! 

 

Cada persona és un món i en cada cas les necessitats del pacient seran diferents i tenim que adaptar-nos a elles.

 

On pot actuar el nutricionista clínic?

 

       Sobrepès i obesitat

       Trastorns de la conducta alimentària

       Dietes vegetarianes i veganes

       Al·lèrgies i intoleràncies

       Altres

 

Nutricionista especialitzada en TCA i obesitat

 

En el cas dels trastorns de la conducta alimentària i l’obesitat, el paper de la nutricionista és essencial juntament amb la psicologia sanitària, han de realitzar un treball en equip per  aconseguir un tractament integral que s’adapti a les  necessitats del pacient. 

 

       Proporcionar eines 

       Reestructuració dels hàbits alimentaris

       Desmitificar temes sobre alimentació 

       Valoració i seguiment del estat nutricional

       Individualitzat en cada cas, adaptant-se a preferències i situacions especials amb dietes personalitzades (intoleràncies, diabetis, etc). 

 

En el cas dels pacients amb TCA:

 

      Proporcionarem eines per millorar la simptomatologia relacionada amb el trastorn

      Treballarem amb el sentiments i les sensacions que els produeix certs tipus d’aliments (angoixa, por, etc). 

       La nutricionista pren el control en el tema de l’alimentació i el pes.

 

En el cas dels pacients amb obesitat:

 

       Aconseguir uns hàbits alimentaris consolidats

       Activitat física adaptada al pacient per evitar el sedentarisme 

       Objectius realistes per poder-ho mantenir en el temps 

       Evitar frustracions

 

L’objectiu és tenir una RELACIÓ SALUDABLE AMB  EL MENJAR, SENSE RESTRICCIONS NI PREJUDICIS, saber FLEXIBILITZAR i treballar cap a una ALIMENTACIÓ CONSCIENT.  

 

 

Scroll to Top
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”