Trastorns de la Conducta Alimentària
Els trastorns de la conducta alimentària (*TCA) en conjunt representen la tercera malaltia més comuna entre els/les adolescents. Els trastorns més freqüents són:
- El trastorn per ingesta compulsiva
- Anorèxia Nerviosa
- Bulímia
- Vigorexia
- Ortorèxia
Test.DiagnisticTCA
Si realitza el següent test sense cap compromís i amb total confidencialitat, i envia’l al següent email info@centrepsico-lleida.es, amb l’Assumpte: QÜESTIONARI. I li respondrem sense cap compromís.
Documento Adobe Acrobat [38.1 KB]
SOBRE L’OBESITAT
En l’actualitat, cada cop més persones pateixen obesitat. Aquesta afecta negativament la qualitat de vida de les persones que la pateixen, repercutint en la seva salut incrementant el risc de patir malalties cròniques (Diabetis, HTA, Dislipèmia, etc).
A banda, les persones que la pateasen sostenen una pressió social que les culpabiliza, però el problema va més enllà del tema alimentario i sprint, està vincular a algún tipus de malestar psicològic.
La necessitat d’un abordatge mutidisciplinari és essencial pel traktement d’aquest trastorn. La nutrició i la psicologia són claus per un traktement eficaç
SOBRE LA NOSTRA INTERVENCIÓ : PSICOLOGIA SANITÀRIA I SERVEI D’ASSESSORAMENT I ACOMPANYAMENT NUTRICIONAL
UN VALOR AFEGIT, EL COACHING NUTRICIONAL EN TRASTORNS ALIMENTARIS
Cada dia som més conscients de la importància de la nutrició a les nostres vides, però això també ha implicat que la quantitat d’informació de la que disposem sigui desorbitada provocant que molta gent tingui nocions errònies en temes alimentaris que podrien donar lloc a conseqüències molt negatives, per això és molt important que sigui un professional de la nutrició qui doni aquest tipus d’informació.
Els dietistes – nutricionistes són professionals sanitaris amb titulació universitària en Nutrició Humana i Dietètica. Concretament el nutricionista clínic s’encarrega de l’alimentació en persones sanes o malaltes realitzant la intervenció i el control de la situació nutricional, ja que és expert en l’àmbit alimentari, dietètic i nutricional.
El mal ús de la paraula “dieta”, utilitzant-la com a sinònim de deixar de menjar, a confós a molta gent. Quan es salten àpats i el organisme no té el combustible necessari per seguir amb energia el dia a dia pot, a poc a poc, ser perjudicial pel nostre cos i aconseguint els resultats oposats als nostres objectius!
Cada persona és un món i en cada cas les necessitats del pacient seran diferents i tenim que adaptar-nos a elles.
On pot actuar el nutricionista clínic?
– Sobrepès i obesitat
– Trastorns de la conducta alimentària
– Dietes vegetarianes i veganes
– Al·lèrgies i intoleràncies
– Altres
Nutricionista especialitzada en TCA i obesitat
En el cas dels trastorns de la conducta alimentària i l’obesitat, el paper de la nutricionista és essencial juntament amb la psicologia sanitària, han de realitzar un treball en equip per aconseguir un tractament integral que s’adapti a les necessitats del pacient.
– Proporcionar eines
– Reestructuració dels hàbits alimentaris
– Desmitificar temes sobre alimentació
– Valoració i seguiment del estat nutricional
– Individualitzat en cada cas, adaptant-se a preferències i situacions especials amb dietes personalitzades (intoleràncies, diabetis, etc).
En el cas dels pacients amb TCA:
– Proporcionarem eines per millorar la simptomatologia relacionada amb el trastorn
– Treballarem amb el sentiments i les sensacions que els produeix certs tipus d’aliments (angoixa, por, etc).
– La nutricionista pren el control en el tema de l’alimentació i el pes.
En el cas dels pacients amb obesitat:
– Aconseguir uns hàbits alimentaris consolidats
– Activitat física adaptada al pacient per evitar el sedentarisme
– Objectius realistes per poder-ho mantenir en el temps
– Evitar frustracions
L’objectiu és tenir una RELACIÓ SALUDABLE AMB EL MENJAR, SENSE RESTRICCIONS NI PREJUDICIS, saber FLEXIBILITZAR i treballar cap a una ALIMENTACIÓ CONSCIENT.