TÈCNICA DE LA CAIXA
DE SORRA O SANDPLAY

En algunes ocasions ens és difícil posar paraules i explicar els nostres sentiments, emocions i pensaments, especialment davant de situacions i esdeveniments vitals que ens provoquen malestar.
Sovint escoltem a persones que ens diuen “no sé com explicar el què em passa”. En aquests casos, una de les nostres funcions com a psicòlegs/gues, és ajudar a exterioritzar i posar fora el que et passa en el teu món més intern. Convertint l’experiència en aprenentatge i validant i regulant les emocions. I això és pot fer mitjançant paraules o sense elles…

Què és la caixa de sorra?

La Caixa de sorra o Sandplay és una tècnica terapèutica creada per Dora Kalff molt útil per poder expressar mitjançant la caixa el que les nostres paraules no arriben a expressar. És una eina que incorpora elements projectius i que prové de la teràpia del joc. Consisteix en la creació de mons o escenes, utilitzant miniatures i elements diversos.

És un mètode útil per accedir als continguts de l’inconscient, permetent als pacients simbolitzar contingut verbal complex d’explicar, mitjançant el treball pràctic amb arena i altres elements.

En què consisteix aquesta tècnica?

Aquesta tècnica permet treballar quan resulta difícil posar paraules al que ens passa, ja sigui perquè no aconseguim verbalitzar-ho o perquè no sabem el que ens està passant.

La caixa d’arena ens ajuda a desxifrar el nostre mon interior d’una forma senzilla i espontània. Per exemple, quan l’origen del problema és un trauma infantil, recordar-lo i explicar-lo pot suposar una font addicional de sofriment. Molts cops la ment decideix oblidar, com a mecanisme de defensa, per evitar aquest patiment, i aquí és on la caixa de sorra permet aconseguir aquesta distància emocional que necessitem per elaborar l’experiència traumàtica sense experimentar tanta pertorbació.

Per tant, també es un recurs molt útil pel processament del trauma.

A qui podem aplicar la tècnica (adults, adolescents o adults)?

És un mètode útil tant amb nens, com amb adolescents i adults, per accedir als continguts de l’inconscient.

En el cas dels nens, el joc és el seu llenguatge natural, amb el que se senten còmodes i amb el que flueixen. Per tant, la caixa de sorra els facilita aquesta capacitat narrativa, permetent alliberar, expressar i simbolitzar el seu món interior, oferint a la vegada un sentiment de control, de maneig del que està succeint i del que viu en el seu món interior.

En el cas dels adults i dels adolescents, la tècnica permet restar aquesta racionalitat que en ocasions ens limita, i que no ens permet aprofundir en el nostre món intern. Amb aquesta tècnica no hem de pensar, ni jutjar, ni que recordar ni analitzar el que ens està passant. Simplement, ens hem de deixar portar pel joc i res més.

Quins problemes aborda?

Amb aquesta tècnica se sol treballar el trauma, l’aferrament i la resiliència. Però al ser una eina tan versàtil, que permet tanta llibertat d’expressió, es pot utilitzar per treballar qualsevol tipus de problema.

Quines són els beneficis i avantatge?

I si vull que m’apliqueu la tècnica?

Consulta quins professionals de l’equip disposen de la formació per realitzar la tècnica.

I sinó vull?

No et preocupis, es totalment voluntari realitzar-la. Però confia en el criteri del teu/va psicòleg/a, si et recomana la tècnica es que realment et pot ajudar.

És més que un contenidor de sorra, és un contenidor de la psique

Desplaça cap amunt
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”