Menopausa? Parlem-ne

La menopausa és el fi dels cicles menstruals, i per tant l’extinció de la menstruació. Perquè es consideri que la dona es troba en la menopausa, ha de passar 12 mesos sense la menstruació. Això normalment, es dona entre les dones de 40 i 50 anys.

La menopausa es dona perquè l’ovari deixa de produir òvuls, de manera que, disminueix la producció de les hormones sexuals: l’estrogen, la progesterona i la testosterona. Però, hi ha altres causes que poden donar la menopausa, i que poden afectar a dones més joves: la histerectomia (extirpació de l’úter), l’ooforectomia (extirpació dels dos ovaris), la quimioteràpia, causes genètiques, infeccions víriques, entre d’altres.

Quan la dona arriba a la menopausa, no només deixa de tenir la menstruació, sinó també l’ovulació, lo que implica que deixa de ser fèrtil. I aquesta, pot ser una de les pèrdues més dures que s’han d’afrontar algunes dones, és a dir, en la impossibilitat definitiva de ser mare de manera natural. En els casos de dones amb menopausa precoç (abans dels 50 anys), hi ha la possibilitat de la reproducció assistida, però en les dones majors de 50 anys, no s’acostuma a realitzar aquest procediment.

Per això, les dones que tenien el desig de ser mares i han arribat a la menopausa, s’han d’afrontar a un dol. Per tant, és normal que la dona senti tristesa, ansietat, culpabilitat, i inclús, que hi hagi discussions de parella. Aquest tipus de dol, és un dol invisibilitzat, pel que el fa encara més difícil de gestionar. El primer pas és acceptar el fet de no poder ser mare; no negar-ho i donar-se temps; i que no hi ha cap persona culpable. Igualment, si estàs afrontant aquest tipus de dol i no saps com gestionar-ho o t’està causant malestar, és recomanable que consultis amb un/a professional de la psicologia.

Pel que fa als canvis experimentats arran de la menopausa, hem de tenir en compte que el cos de cada dona és únic, i que d’una dona a altra tindran diferents símptomes i en diferent intensitat.

Tenint en compte això, la disminució de l’hormona de l’estrogen provoca els fogots (sofocos), la sequedat vaginal, canvis en l’endometri, envelliment de la pell per la disminució de col·lagen, les alteracions en la resposta sexual, incontinència i afeccions urinàries, problemes de concentració, pèrdua de massa òssia, etc.

Per altra banda, la carència de progesterona causa canvis i dolors mamaris, irritabilitat, canvis d’humor, insomni, augment de la retenció de líquids, augment de pes que s’acumula a l’abdomen i als malucs, etc.

Per un altre costat, l’hormona que no s’anomena, però que també disminueix i afecta a les dones en la menopausa, és la testosterona. Aquest fet influeix en una reducció del desig sexual, de l’autoestima i de la força muscular.

Amb tot això, s’aprecia que aquesta baixada brusca en les hormones causa canvis físics i psicològics. Un d’aquests últims, és que el concepte de menopausa s’ha vinculat amb la vellesa, fet que fa entrar en conflicte a les dones que entren en aquesta nova etapa. Així, l’autoconcepte d’una mateixa pot variar, definint-se com a vella, per la qual cosa, pot repercutir en l’autoconfiança. A més, el fet que hi hagi canvis físics, tampoc és fàcil de processar, ja que les dones han estat criades perquè la imatge sigui una part definitòria important d’una mateixa, pel que també es veurà afectada l’autoestima, i alhora, és comú percebre’s menys atractiva.

Altrament, molts cops tot és qüestió de perspectiva, les dones poden estar quasi la meitat de la vida en la menopausa, per tant, és rellevant reconciliar-se i treballar-se per estar en pau amb una mateixa. I aquesta visió no és tan desbaratada i llunyana de la realitat, ja que en alguns estudis fets en dones premenopàusiques i menopàusiques, es percep que contra més temps es porti dins d’aquesta etapa, més positives són les dones. Així doncs, els adjectius més usats entre aquestes, eren “tranquil·litat” i “maduresa”.

Per tant, és comprensible passar per un procés de dol, i com a tal, és normal sentir ràbia, tristesa, incomprensió, injustícia, entre altres emocions. Però és important, tractar-se bé, com ho faries amb la teva millor amiga.

Així doncs, no et parlis de manera cruel, continues sent atractiva, però d’una manera diferent, és impossible seguir els cànons establerts per noies adolescents o joves; no t’insultis, com no ho faries amb la teva amiga. També, això significa que sumes experiències i coneixements nous, el que significa que ets més sàvia. Alhora, si has estat mare, segurament ja tens realitzada la criança o inclús estàs sola o només la parella, el que significa que pots “tornar a viure” la llibertat de la joventut, però amb l’avantatge de ser més assenyada. Així mateix, a l’hora de la teva sexualitat, tens més factors positius: tens més probabilitats de tenir casa sola, et coneixes més que abans, i si tenies por d’un embaràs no desitjat, et sentiràs més tranquil·la i alliberada tenint relacions sexuals. I a sobre, si tens una parella estable, pots deixar d’usar mètodes anticonceptius, pel que pots gaudir del sexe d’una manera diferent i lliure.

Amb tot això, per acabar, perquè la menopausa no limiti la teva vida, volem donar-te alguns consells; però que no són exclusius per a dones premenopàusiques  o menopàusiques; sinó que contra abans facis servir, més se’n beneficiarà la teva salut, i alhora, el teu pas durant la menopausa serà més lleuger:

  • Usar hidratants vaginals, ja que emprant-los amb regularitat milloren la sequedat i pH de la vagina. En la mateixa línia, a l’hora de les relacions sexuals, la sequedat i la baixada de libido poden fer-te evitar el sexe, però et volem aconsellar tot el contrari: utilitzar lubricants, que et permetran gaudir més del sexe, evitant molèsties i sagnats.

 

  • No fumar, pel fet que fumar es relaciona amb l’atròfia vaginal, el que vol dir, que els teixits de la vagina s’aprimen, s’assequen i inflamen, perquè el tabac és un vasoconstrictor.

 

  • Fer exercici físic, atès que augmenta la producció de dopamina, noradrenalina i serotonina, les quals són hormones que et faran sentir feliç i realitzada, i que et permetran tenir un millor son. També, se secreta endorfines, hormones amb efectes ansiolítics i analgèsics; i alhora, redueix la secreció de cortisol, l’hormona de l’estrès. Així mateix, l’exercici serà positiu per a controlar el pes, per prevenir l’osteoporosi (disminució de la densitat dels ossos), i augmentar la capacitat pulmonar, cardiovascular i muscular. I finalment, et percebràs més atractiva, per la qual cosa, guanyaràs autoestima i autoconfiança.

 

  • Tenir activitat sexual en parella o en solitari, ja que l’excitació augmenta el flux sanguini vaginal, millorant l’elasticitat i la lubricació, fet que ens permetrà allunyar-nos de l’atròfia vaginal. Per això mateix, encara que et sentis amb menys ganes, no vulguis evitar el sexe, sinó que gaudeix-lo i continuat descobrint, que a més del plaer, també guanyaràs salut!

 

Per acabar, recorda que si consideres que els teus símptomes perjudiquen la teva qualitat de vida, hauries de consultar amb el teu equip mèdic de referència, professional de la psicologia i/o sexologia, ja que estar en la menopausa és una etapa vital normal, però, tot i això, no és justificable que hagis d’estar sofrint.

 

Anto Cantacorps Campos

Equip de sexología clínica i Salut hormonal  Centre Psico Lleida

Desplaça cap amunt
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”