El dol a l’adolescència presenta desafiaments únics que poden complicar el procés de maneig de la pèrdua. Els adolescents enfronten canvis significatius en el seu desenvolupament emocional, social i identitat durant aquesta etapa, cosa que pot intensificar les seves reaccions al dol. En aquest article desenvoluparem els punts més sensibles a tenir en compte.
Identitat i autoestima: com ja sabem, els adolescents són en un viatge per descobrir qui són. La pèrdua pot plantejar preguntes fonamentals sobre la seva identitat i repercutir, a més, a la seva autoestima. Poden qüestionar el seu propi propòsit i lloc al món, la qual cosa pot portar a sentiments de confusió i aïllament.
Expressió emocional: sovint els adolescents tenen dificultats per expressar les seves emocions. Poden experimentar un ventall complex de sentiments com ara tristesa, enuig, culpa i ansietat, però poden no saber com comunicar aquests sentiments de manera efectiva, i això pot derivar en malestar emocional no expressat.
Relacions socials: les relacions socials són molt importants durant l’adolescència. El dol pot afectar les amistats i les relacions familiars, especialment si els amics o els familiars no comprenen completament l’experiència de l’adolescent en dol. La pèrdua també pot influir en les seves relacions romàntiques i en la manera com els adolescents confien en els altres.
Més probabilitat de conductes de risc: alguns adolescents poden veure’s exposats a una probabilitat més gran de participar en comportaments que suposen risc (abús de substàncies, etc.), com una forma de bregar amb el dolor propi del dol. Aquests comportaments poden complicar encara més el procés de dol i tenir conseqüències a llarg termini en la seva salut mental i emocional.
Com podem gestionar aquests desafiaments?
Fomentem la comunicació oberta amb ells: és clau crear un ambient on els adolescents se sentin segurs per expressar les emocions. Fomentar la comunicació oberta i honesta els pot ajudar a processar els seus sentiments i trobar consol a compartir el seu dolor amb els altres.
Suport professional si veiem senyals d’alarma: els terapeutes i els grups de suport especialitzats en dol poden ser recursos de molt valor per als adolescents en dol. Aquests entorns brinden un espai segur on els adolescents poden compartir les seves experiències amb persones que comprenen el dolor.
Expressió creativa: animar els adolescents a participar en activitats creatives, com ara escriure en un diari, l’art o participar en activitats de música, els pot ajudar a expressar les seves emocions de manera no verbal, proporcionant-los una sortida saludable per al seu dolor.
Empatia al seu entorn: és essencial educar familiars, joves i docents sobre el dol en adolescents perquè puguin oferir un suport empàtic i comprensiu arribat el moment. L’empatia i l’enteniment poden marcar una gran diferència com els adolescents enfronten la seva pèrdua.
Recordem que si el dol és difícil per a qualsevol adult, a l’adolescència encara és més complex gestionar les pèrdues. Mostrem sempre suport i comunicació oberta.
Raquel Pérez Chaparro
Experta en coaching educatiu, orientació educativa formació a Centre Psico Lleida