SETEMBRE, EL MES DE LA SALUT SEXUAL

Setembre ha estat un mes emblemàtic en l’àmbit de la sexualitat. Comencem el recorregut per aquest mes destacant el Dia Mundial de la Salut Sexual que es celebra cada 4 de setembre des de l’any 2010 quan l’Associació Mundial per a la Salut Sexual (WAS. World Association For Sexology) es va proposar promoure una major consciencia i sensibilització social pel tot el mon per tal de trencar tabús socials i culturals associats a la sexualitat i fomentar una salut sexual positiva.

Aquesta associació defineix la Salut Sexual com un “Estat de benestar físic, psíquic, emocional i social en relació a la sexualitat; no és tant sols l’absència de malaltia, disfunció o debilitat. La salut sexual requereix d’un enfoc respectuós i positiu cap a la sexualitat i les relacions sexuals, així com cap a la possibilitat de tenir relacions sexuals placenteres i segures, lliures de coerció, discriminació i violència. Per poder assolir i mantenir la salut sexual, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i satisfets

El tema d’aquest any es centra en la salut sexual en la nostra era digital amb el lema “Encén-lo: salut sexual en un món digital”. A través de l’educació i l’assessorament sexual i sanitari podem aconseguir que la població tinguem al nostre abast informació i eines necessàries per prendre les nostres pròpies decisions de forma més responsable i donat que la revolució tecnològica en la que estem immersos està transformant els nostres hàbits, llenguatge, costums i noves formes d’aprenentatge resulta una bona eina de promoció de pràctiques sexuals saludables així com dels drets sexuals per tal d’empoderar-nos i tenir un major control sobre les decisions i accions que afecten a la nostra salut sexual tant en la població de joves com entre persones de qualsevol edat. Des del Centre PsicoLleidavolem aportar el nostre granet d’arena en aquest Dia Mundial de la Salut Sexual  centrat en el món digital oferint-vos algunes apps de salut sexual que us ajudaran sense importar gènere, sexe o orientació sexual:

 

WOMANLOG / CLUE / FLO:Apps calendari i de seguiment del cicle menstrual dissenyades per informar i oferir eines per prendre decisions sobre la salut de la dona.

SUAVE UN TOQUE: App educativa sobre sexualitat adolescent.

BWOM:  App creada per ajudar a la cura i enfortiment del sol pèlvic.

CONDONES CON CEREBRO: App de trivia per posar a prova els teus coneixements i segurament aprendre alguna cosa nova.

DESIRE, (RETA A TU PAREJA):  Dissenyada per a parelles amb la intencionalitat de jugar i reptar a la parella per mantenir encesa la passió en la relació.

PREPARADXS: Dirigida a tot tipus d’usuaris que pretén un empoderament per una millor presa de decisions que afecten a la salut sexual. Ofereix informació sobre ITS, VIH, CHEMSEX…)

CALÍOPE: Aplicació de benestar i plaer dirigida a dones que serveix de guia cap a una major salut sexual i mental.

DISFRUTA+:Aplicació informativa amb consells sobre benestar sexual, i centrada en la salut sexual dels homes.

 

Seguim avançant en aquest mes de Salut Sexual i ens aturem al dia 6 de Setembreque es celebra el Dia Mundial del Sexe. La data escollida en el número del dia i del mes és un gest de complicitat amb la pràctica sexual en la qual dues persones practiquen sexe oral mútuament i d’una forma igualitària; la coneguda postura sexual del 69.

A pesar que en el sexe oral es una postura molt escollida per a que puguin gaudir ambdues parts encara existeixen molts tabús i la vergonya, una baixa autoestima o estereotips i pors socials poden limitar i condicionar la qualitat de la vida sexual. Si es treballa per abordar-los i supera-ho fins a considerar i normalitzar que és una experiència natural i positiva per les relacions de parella estarem més pròxims a una adequada salut sexual lliure de tabús que ens aportarà conseqüències positives com:

— En el cas de la dona pot afavorir que s’aconsegueixi el clímax més fàcilment que amb el coit

– Permet portar una vida sexual activa i mantindré el desig en la parella

– Augmenta la felicitat i és beneficiosa per la salut al alliberar hormones reductores de l’estès

– Una millora en la qualitat del son

 

I finalitzem el recorregut per aquest mes tant sexual amb el Dia Internacional del Preservatiu Femeníque es celebra cada 16 de setembredes de l’any 2012. Aquest mètode anticonceptiu i de prevenció de ITS està present a les nostres vides des de fa gairebé 30 anys però segueix essent desconegut per molta part de la població.

Igualment que el preservatiu masculí preveu dels embarassos no desitjats però és inclòs més efectiu per a la prevenció de les infeccions de transmissió sexual (ITS) ja que ofereix major protecció enfront a berrugues genitals que poden ocasionar infecció de VPH, herpes o altres infeccions que es poden contraure a l’estar en contacte pell en pell ja que és de major mida i cobreix la part externa dels genitals femenins. Està realitzat de material sintètic que evita al·lèrgies i a més a més, te l’avantatge de poder introduir-se a la vagina unes hores abans de tenir relacions sexuals permetent un major empoderament i control de part de la dona per decidir l’activitat sexual.

 

I tu, en quin estat està la teva salut sexual?

La sexualitat forma part de la nostra salut integral i cal que hi hagi  coresponsabilitat de les persones en les relacions sexuals amb independència del sexe, pràctiques o orientacions sexuals; tant les dones com els homes som responsables d’una vivència satisfactòria de la sexualitat de forma placentera i igualitària trencant estereotips i rols de gènere tradicionals que encara determinen el paper de uns i altres en les relacions sexuals. Els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i satisfets. Necessitem i hem de exigir una informació i educació integral, igualitària i respectuosa com a eina fonamental per promoure la salut sexual i el benestar de les persones, viure-la sense pors ni perjudicis, amb comunicació, respecte i plaer però també tenint les capacitats i recursos per prevenir les ITS i embarassos no desitjats.

Noelia Servetó

Sexòloga Clínica i Psicòloga Col.legiada

Desplaça cap amunt
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”