NOU POST! Vacances de les Vacances de Sònia Muñoz, psicòloga

VACANCES DE LES VACANCES

Una bona part de les persones esperem les vacances, especialment les d’estiu, amb un anhel especialment intens. Setmanes d’antelació on els pensaments ens porten cap a l’esperat moment. I res pitjor que unes expectatives desajustades perquè un moment tant desitjat es converteixi en un moment estressant o poc satisfactori. Perquè fer vacances no només vol dir no anar a treballar.

A continuació deixem algunes recomanacions perquè no us faci falta fer vacances de les vacances.

Per poder gaudir plenament de les vacances, cal planificar-les i això no vol dir saber en tot moment què faré i on estaré, sinó ser conscient de la nostra realitat vital i poder connectar amb les necessitats pròpies per poder satisfer-les. Perquè no és el mateix tenir parella, que no tenir-ne, tenir fills que no tenir-ne o tenir obligacions que no desapareixen pel simple fet de no anar a treballar.

Que es podria dir que no seria fer vacances?

  • Transportar la rutina a un context diferent, com per exemple passar la temporada de vacances en una segona residència, sense fer cap altre canvi.
  • Dedicar tot el temps de descans a fer activitats, com per exemple: endreçar, arreglar coses o bé, fer aquelles coses que no puc fer durant l’any.
  • Que tot el temps de vacances estigui destinat als fills, a viatjar o a fer activitats, que tot i que t’omplin, no et permetin espai propi.

I molts pensareu que justament és aquesta època quan podem destinar temps a fer tot allò que la rutina no ens permet. I és cert. I està bé. Però cal tenir en compte que per tenir una adequada salut mental, cal tenir temps per a nosaltres. Per tant, es podria definir el temps de vacances com un espai de desconnectar per “reconnectar” amb nosaltres, amb els nostres interessos i disposar de temps per dedicar-hi i per tant dedicar-nos.

Així algunes de les recomanacions per fer unes vacances que tinguin en compte la nostra salut mental serien:

  • Canviar les rutines que vivim com obligacions.
  • Gaudir del temps sense haver de tenir-ne control.
  • Descansar d’allò que es necessita descansar.
  • Que la tranquil·litat i la calma ens acompanyin.

I per tot plegat és molt important tenir en compte la realitat de cadascú, per aquest motiu:

Mares i pares: no oblideu que durant les vacances també sou parella i persones. Està bé passar temps amb els fills, i tant, però sense oblidar-nos de nosaltres. Tot i estar de vacances, cal tenir cura de la parella, així que si podeu passeu uns dies sols, i sinó podeu busqueu espais conscientment per tenir temps propi en comú.

A banda dels fills i la parella, també som persones i això implica disposar de temps per un mateix i només per un mateix. Aquest sol ser el que més costa de trobar, però justament és dels que més reconforta. Cerqueu temps allà on estigueu.

Parelles sense fills: no oblideu que durant les vacances també sou persones. Aprofitar per fer coses amb la parella és necessari però el temps individual també. Si viatgeu, que el viatge no ompli tot el temps, i si ho fa, cerqueu durant aquest espais per a cadascú. Recordeu que quan no fem vacances no passem tot el dia junts, sinó que les persones gaudim de més espais, així que no els oblideu també en aquests moments. Quedar amb amics, amb família o gaudir de temps per un mateix és igual de necessari.

Persones sense parelles ni fills: tot i que no tenir algunes obligacions pot ajudar a disposar més temps per un mateix, cal que aquest temps sigui de qualitat i pensat per fer vacances i no només per no treballar durant elles. La sensació de disposar de tot el temps del món pot ser viscut de diferents maneres, una molt freqüent és la necessitat d’omplir el temps fent coses. I fer coses està bé, però poder parar, escoltar-me i pensar en què em ve de gust fer és la clau per tot plegat.

D’altra banda, si us agrada viatjar però no teniu quòrum per fer-ho, no deixeu de fer-ho. Sortir del context és quelcom important, però si no us animeu a fer-ho sols, recordeu que hi ha empreses que es dediquen a organitzar viatges per gent que no es coneix, però que vol viatjar.

En definitiva, sigueu conscients del temps de vacances perquè sigui el més ajustat a la realitat possible i que, alhora aquesta, inclogui temps per tots els àmbits importants de la nostra vida. Tenint en compte, que nosaltres, encara que per molts no sigui així, som els més importants de les nostres vides.

Sònia Muñoz, Psicòloga Sanitària
Desplaça cap amunt
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”