Quines necessitats terapèutiques cobreix la Logopèdia?
Quan ha de començar a parlar un infant?
El meu fill de sis anys encara no diu la erre.
S’assembla al pare, també va costar-li molt de parlar.
Encara no llegeix bé i li costa comprendre allò que llegeix.
La meva filla té deglució atípica.
Sóc mestra i sovint em quedo sense veu.
Tinc dificultats en empassar-me la saliva.
He patit un ictus, necessito ajuda.
Sort del comunicador!!!
Puc ajudar al meu avi que té Alzheimer?
Aquestes i moltes d’altres expressions són habituals i totes tenen un punt en comú: el professional que us pot ajudar a respondre-les és el/la logopeda.
Avui és 6 de març és el dia Europeu de la Logopèdia. Per aquest motiu, aporto el meu granet de sorra donant a conèixer la meva professió i les possibilitats terapèutiques que aquesta ofereix.
La logopèdia comprèn els processos de la comunicació humana, els trastorns que hi estan relacionats i el coneixement dels mitjans de prevenir-los i tractar-los. I el logopeda és el/la professional que s’ocupa de l’estudi del procés comunicatiu i de la prevenció, el diagnòstic, el pronòstic i el tractament dels seus trastorns.
La comunicació humana integra tots els processos i les funcions cerebrals superiors associades a la comprensió i expressió del llenguatge verbal, oral i escrit, així com totes les formes de comunicació no verbal.
La comunicació verbal és un dels aspectes més complexos i elaborats de les funcions superiors. El llenguatge i la parlaimpliquen funcions auditives, visuals, cognitives, orofacials, respiratòries, deglutòries i vocals. Les alteracions d’alguna o de diverses d’aquestes funcions provocarà diferents disfuncions o trastorns de la comunicació que classifiquem en: trastorns d’entrada de la informació, trastorns de processament d’aquesta informació i trastorns de sortida de la informació.
Un cop més, cal incidir enla importància de la prevenció i la intervenció professional quant més aviat millor. Una valoració acurada i un plantejament terapèutic personalitzat garanteix, en la majoria dels casos, l’evolució favorable de la simptomatologia.
És per aquest motiu que, si et planteges alguna pregunta com les que encapçalen aquesta reflexió o te’n sorgeixen de noves, et recomano que t’adrecis al logopeda i intentis trobar la resposta.
A Centre Psico Lleida, et podem ajudar! Vine i informa-te’n!!!
Núria Boneta. Logopeda. Núm Col. 08-416
Unitat de Logopèdia Clínica i Educativa
Centre Integral PsiCo Lleida