L’enveja no és sana. Aprèn a gestionar-la

L’enveja no és sana. Aprèn a gestionar-la

L’enveja és una emoció inherentment humana, però també és tòxica i hem d’aprendre a manejar-la. Una emoció tòxica no pot ser sana, és com dir que el verí és sa.

Una emoció sana és l’admiració, és a dir apreciar i reconèixer les qualitats de l’altre o el que l’altre ha aconseguit. L’admiració és fins i tot estimulant, i pot motivar-nos a aconseguir nous propòsits.

L’enveja, en canvi, es basa en el desig de què l’altre té o és, però també implica un sentiment d’injustícia que provoca patiment.

Una idea per prevenir-la?

L’enveja parteix de la comparació, per tant quan eduquem poden deixar de comparar els infants. Deixar de dir “El Pere treu més bones notes que tu”. Les comparacions en comptes d’estimular l’infant, pots lesionar la seva autoestima.

Al contrari recorda-li que no som tots iguals però ell/a pot destacar en allò que li agrada, o que si s’esforça més ho aconseguirà. Seguint l’exemple anterior, podries dir-li “Sé que pots treure més bones notes”.

Com manejar-la?

1) Identifica que sents enveja, si ho reconeixes tens mig camí fet.

2) Reconeix les teves limitacions i potencialitats i posa’t expectatives realistes. No seràs ric com Donald Trump en dos dies, però segur que pots gestionar millor la teva economia.

3) Racionalitza. L’enveja té una mirada esbiaixada, contempla el que l’altre posseeix o el que és, però no te en compte l’esforç que li ha suposat aconseguir-ho. En comptes de pensar “aquell te allò” pensa que segurament s’ho mereix perquè ha treballat per aconseguir-ho.

I recorda que l’admiració, al contrari, és sana i estimula.

Al programa Aqui a l’Oest parlant de l’Enveja.
17279

Si te he gustado el post, ¡Suscríbete!

“Los datos recogidos en el formulario de alta y suscripción a nuestro boletín de noticias y servicios serán incorporados a la empresa para la prestación del servicio y mantenerle informado mediante el Boletín o Newsletter. De acuerdo con el Reglamento (UE) 2016/679 de Protección de Datos de carácter personal le informamos que los datos recogidos por CRISTINA VIDAL MARSOL se usarán con el único propósito de incorporarlos a nuestro servicio informativo y usted podrá ejercer los derechos que le asisten como usuario en Rambla Ferran núm 1, 5è 1a, 25007 Lleida.”
Scroll to Top