Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ
Es celebra cada 28 de Juny en tot el món en commemoració als disturbis de Stonaway (Nova York) que van ocórrer al 1969 on en una batuda policial en un pub (Stonewall Inn) van sorgir diverses revoltes i manifestacions violentes de forma espontània com a resposta i en protesta d’un sistema que perseguia als homosexuals.
Aquests fets van marcar l’inici del moviment d’alliberació homosexual que impulsava els drets humans dels homes gais per la lluita de la igualtat davant la llei, promoure la tolerància, la no discriminació i la dignitat de les persones.
A finals d’aquesta dècada també sorgeix el Moviment de l’Alliberament de les Dones però per a les dones lesbianes que estaven immerses en el desenvolupament d’aquests dos moviments suposava que, per una banda quedaven eclipsades per les demandes i visibilitat dels homes homosexuals i per altra banda a les dones lesbianes se’ls hi exigia mantenir oculta la seva orientació sexual dins del moviment feminista amb el pretext de no entorpir la lluita per totes les dones.
Aquestes insatisfaccions per part del col·lectiu de lesbianes van ser les arrels per impulsar el Feminisme Lèsbic que lluitava contra la naturalització de la heterosexualitat i va obrir debat sobre els fonaments d’aquest pensament (l’opressió patriarcal). Però no es va evidenciar l’existència lèsbica fins al sorgiment del moviment de la Revolució Sexual on es va poder fer visible la seva realitat, pràctica sexual i començar a tenir influència en la teoria feminista.
Tot i la existència de diferents tipus de discursos, avui en dia seria complicat separar el Feminisme del Feminisme Lèsbic i no es pot posar en dubte l’aportació de les lesbianes per l’alliberació de la dona, la revolució sexual i la igualtat de drets al llarg de la història.
Què significa l’acrònim?
Engloba tota la diversitat d’orientacions sexuals, identitats i expressions de gènere que existeixen a dia d’avui però que segueixen en constant creixement.
L’acrònim el podem veure designat també amb les sigles LGBTIQ+. Les dues primeres fan referència a la homosexualitat de dones i homes (lesbianesi gais). La B representa a aquelles persones que senten atracció per ambdós gèneres ( bisexuals). En la T hi ha una mica més de controvèrsia ja que fa referència a persones on la seva identitat no coincideix amb el seu gènere biològic (transgèneres), persones transgènere que han o estan realitzant la seva transició (transsexuals) i engloba també a les persones que es vesteixen i es comporten com ho fa normativament el gènere oposat (travestis). La I designa a aquelles persones que tenen característiques biològiques pròpies d’ambdós sexes (intersexuals). La Q descriu una identitat de gènere i sexual diferent a la heterosexual i cisgènere per denominar a les persones que no volen etiquetar-se dins de lo socialment establert com a norma (queer). En el + es reivindica la diversitat, la resta d’identitats i orientacions fora d’estructures de sexe-gènere binaries i cisnormades (pansexuals, asexuals, no binari, demisexual, etc.).
Diversitat sexual
El respecte a la diversitat sexual reivindica el dret de les persones a viure amb llibertat la seva orientació sexual i identitat de gènere sense la por a ser discriminats o rebre represàlies però això no és així en molts països. Segons l’últim informe de l’Associació Internacional de Lesbianes, Gays, Bisexuals, Trans e Intersex (ILGA) hi ha 11 països on les relacions homosexuals son castigades amb la pena de mort i en uns altres 26 la condemna màxima per aquest actes pot variar de 8-10 anys de presó a cadena perpetua.
A Espanya des de fa 17 anys es va aprovar la modificació en el Codi Civil en matèria de drets a contraure matrimoni permetent el matrimoni entre persones del mateix sexe. En àmbit social, però, continua havent-hi molta homofòbia i discriminació i concretament a Catalunya en lo que portem d’any l’Observatori Contra l’Homofòbia porta enregistrades 107 incidències per LGTBI-fòbia incloses també persones han patit agressions físiques degut a la seva orientació sexual o identitat de gènere.
Per tal de superar la marginació, violència i masclisme cap a determinats grups i persones i eradicar les diferents formes de discriminació cal posar més èmfasi en la informació i coneixement sobre aquesta realitat, realitzar accions i campanyes de sensibilització, implantar més plans d’igualtat de gènere i fomentar en les escoles l’adaptació d’un sistema educatiu cap a la integració del respecte a la diversitat afectivo-sexual així com les diferents expressions de identitat de gènere per tal de superar estereotips, comportaments sexistes, desigualtats i discriminacions.
Homofòbia i lesbofòbia Interioritzada
Com a conseqüència de la potent influència que exerceix la societat en el nostre autoconcepte aquests estereotips, discriminacions o desigualtats poden afectar a la persona i viure la seva orientació sexual o identitat de gènere de forma negativa i de rebuig cap a si mateixa, amb sentiments de culpa o vergonya, afectant a l’autoestima i generant trastorns de l’estat d’ànim o ansietat.
Per tant, és important treballar amb l’homofòbia i lesbofòbia interioritzada de les persones LGBTI+ donades les conseqüències que comporten tant per la salut mental com per la salut física. Amb intervenció psicològica, suport i acompanyament podem ajudar en la pròpia acceptació personal, que s’adquireixi una major seguretat i confiança per poder reduir els nivells d’ansietat que produeixen les diferents situacions i poder desenvolupar una vida totalment normal, sense limitacions ni perjudicis i poder gaudir de la sexualitat amb tota naturalitat i llibertat.
Artícle escrit per
Noelia Servetó, Psicóloga Sanitària i Sexòloga Clínica
“L’homosexualitat en efecte no és avantatja alguna, però no és res vergonyós, ni viciós, ni degradant, simplement no pot qualificar-se com a malaltia”
Sigmund Freud