Si heu fet vacances durant l’estiu, la tardor és una estació que va ràpid. Tornen les rutines, les nostres i les dels que depenen de nosaltres. D’aquestes rutines, algunes es porten millor que d’altres i això ajuda a equilibrar la balança de la salut mental. Però de mica en mica, o potser més ràpid del que ens agradaria, la balança es va desequilibrant i l’angoixa, les preocupacions o potser l’estrès van guanyant la batalla. Sentir que s’ha tornat a aquell punt que no ens agrada, que no ens fa sentir bé i que queda molt, massa, per endavant.
Hi ha remei? Podem fer alguna cosa per millorar, prevenir o intentar que la balança no es desequilibri tan ràpid? La resposta és clara: sí, es pot. Nosaltres podem fer coses que ens afectin a nosaltres mateixos, a les nostres accions, però el primer que cal deixar ben clar és que no hem de posar l’esforç a intentar canviar el context: les altres persones, algunes maneres de funcionar al món laboral o a la nostra societat. A mi em correspon ocupar-me de mi i aquesta part cal acceptar-la per poder posar el focus on toca. Aleshores, què puc fer? Pren nota:
1. Aixeca’t abans.
L’objectiu és no tenir pressa, poder fer les coses amb calma facilita una respiració tranquil·la i no agitada, així com una ment més tranquil·la que pot posar l’atenció a la calma i no a la pressa i al caos mental que genera.
Sé que trobaràs un munt de motius pels quals no et compensa aixecar-te abans. Em sap greu però a la salut mental no li serveixen, prova un temps a donar-te aquest espai més tranquil als matins i valora què et va millor. Només podràs tenir una resposta objectiva des de l’experiència, no només des dels teus pensaments.
2. Fes del camí a la feina, un moment per a tu.
Cada persona té la seva història, però tots tenim obligacions, ja siguin laborals o no, el més important és que aquest camí sigui tranquil. De nou, el fet de no tenir pressa tindrà una importància principal. Si vas caminant, que sigui un passeig agradable, si vas amb cotxe que sigui un moment de música agradable, podcast interessants o simplement de respiració tranquil·la. I si vas amb transport públic… tens tantes opcions disponibles! Tria la que prefereixis.
Només hi ha una condició en qualsevol de les possibilitats, aquí la ment no pinta res, no organitzis coses, no pensis en temes pendents, no deixis que la teva ment et privi d’un espai que és teu. POSA TOTA LA TEVA ATENCIÓ en el que estàs fent, sentint, i en com s’està sentint el teu cos. Això és atenció plena: estar de debò allà on estiguis, no estar pensant sempre, en lloc de ser i ser.
3. Aprèn a dutxar-te de forma conscient
El moment de la dutxa pot ser un moment de posar ordre al dia, o revisar el que ha passat al llarg del dia. Et proposo que paris a la teva ment, res del que pensis es resoldrà en el teu moment de dutxa, així que posa la teva atenció en un altre lloc: l’aigua. L’aigua cau pel nostre cos i genera moltes sensacions a què no parem atenció (perquè tenim tot posat a la ment). Sent la temperatura de l’aigua, sent la seva forma, pren contacte amb el sabó a la pell, sent la seva olor. Per a la ment i sent què passa en aquests minuts que només et pertanyen a tu. Aprofita’ls.
Fes el mateix cada cop que et rentis les mans. És poc estoneta però concentra’t a sentir l’aigua, el sabó i tot el que passa.
4. Inclou l’esport i una alimentació sana al teu dia a dia.
Ho saps, ho llegeixes per tot arreu, ho recomana tothom sempre…per alguna cosa deu ser. Fer exercici ajuda a gastar l’energia emocional que s’acumula al llarg del dia, a més de tots els beneficis físics que té. I és que totes les emocions que sentim ens van carregant d’energia, la qual ha de sortir, d’una manera o altra i l’esport és una manera molt eficaç de fer-ho. No fa falta gaire, simplement que ho facis. I quan l’esport ja formi part de la teva vida, fes-ho conscientment. Dóna-li espai, tranquil·litat i respiració calmada. Posa atenció al que fas i com estàs cuidant la teva ment i el teu cos.
I sí, cal menjar sa. Per què? Simplement perquè ajuda a sentir-se millor. El que significa menjar sa ho ha de pautar un especialista perquè pot ser diferent per a cada persona. I no puc tenir capricis? Has de tenir capricis, són imprescindibles per a una ment tranquil·la i sobretot flexible, l’única condició és que són excepcionals i no freqüents.
Un exercici d‟atenció plena molt interessant és menjar de manera conscient. Això vol dir menjar sense cap altra distracció. La nostra atenció estarà en com com i en allò que sento en fer-ho i allò que em produeix. A la boca passen mil coses mentre mengem en les que mai no ens hem fixat. T’animo que ho provis un dia: posa atenció a les textures, els sabors, les parts de la boca, les diferents sensacions. És tota una experiència.
5. Dormir bé, descansar millor.
Tenir una bona higiene del son és molt important per a la salut mental. Si no es descansa, el nostre cos i ment estan diferents, més irritats, cansats, vulnerables…
Cal enfocar a dormir les hores necessàries i tenir una bona qualitat del son. Et recomano que abans de tancar els ulls per anar-te’n a dormir, dediquis un temps a preparar-te per a un somni reparador. És molt important que tanquis les pantalles, és un moment per a tu, dedica altres moments del dia a les pantalles però no ara. Durant uns minuts calma la ment, tanca els ulls, respira profund i pensa en com de positiu ha tingut el dia. Agraeix. Sent l’energia del somriure de debò. De mica en mica, centra la teva atenció en la teva respiració i allunya els pensaments. Inspira, expira. Amb atenció plena, deixant passar tot allò que pugui anar venint. Ara no toca pensar. Si és un exercici que et costa, et recomano que facis servir qualsevol àudio amb una meditació per dormir. Uns minuts per aturar la teva ment, connectar amb el teu cos i preparar-nos per a un somni reparador.
No t’aclaparis, són petits canvis. Simplement prova’ls a poc a poc ia veure què passa. Però no deixeu que les excuses no us permetin tenir una vida més saludable. Si el que has fet fins ara no t’ha funcionat… canvia passa a l’acció.
Sònia Muñoz Serrano
Psicòloga sanitària i Terapeuta de Parelles a Centre Psico Lleida