Què tracta la Sexologia Clínica? Demandes més habituals

Què tracta la Sexologia Clínica? Demandes més habituals

Com a éssers sexuats que som, els humans sentim i expressem la sexualitat, però què passa quan sorgeixen problemes o no hi ha prou satisfacció amb la qualitat de la nostra vida sexual?

Els trastorns sexuals poden impedir desenvolupar una vida sexual plena i acabar afectant tant a l’autoestima, com a la relació de parella o la salut en general. Les causes poden ser físiques, psicològiques o una combinació d’ambdues però, independentment de l’origen es viuen amb molta angoixa, frustració i sobretot en moltes ocasions es viuen en silenci per la vergonya que genera.

Des de la dècada dels anys 60 (inclòs molt abans) es parla de la revolució sexual on es va produir una dissociació entre sexualitat i reproducció que ens hauria d’haver portat a viure-la de forma lliure però, degut a l’educació sexual rebuda, els “rols de gènere” que encara perduren en moltes ocasions o les influències culturals i religioses, continua essent un tema tabú i no és d’estranyar que passin anys des de l’inici del trastorn sexual fins que es sol·licita ajuda professional en sexologia amb el possible agreujament de la problemàtica (una disfunció erèctil pot derivar en un trastorn de desig sexual hipoactiu en l’home o una disparèunia pot derivar en un vaginisme en la dóna).

La prevalença de les disfuncions sexuals femenines és molt elevada i les dones presenten problemes sexuals em major mesura que els homes.

Afortunadament, cada cop són més les persones que trenquen el seu silenci i superen la barrera de la vergonya posant-se en mans d’especialistes que els poden ajudar a tenir o recuperar una vida sexual satisfactòria.

Entre les demandes més sol·licitades en consulta de sexologia en relació a trastorns sexuals en homes ens trobem:

Disfunció erèctil: Incapacitat persistent o recurrent per aconseguir o mantenir una erecció apropiada fins al final de l’activitat sexual desprès d’haver rebut una estimulació adequada. L’ansietat, l’estrès o una depressió poden estar darrera de l’origen d’aquesta problemàtica sobretot en homes de menys de 50 anys; però amb independència que existeixi una causa orgànica originària, en tota disfunció erèctil hi ha un component psicològic que afecta donat que és un trastorn que genera molta frustració, ansietat i la tendència dels que la pateixen és a evitar les relacions sexuals.

Ejaculació precoç: Falta de control de forma voluntària per posposar l’orgasme de manera que l’ejaculació es produeix abans de la penetració o just desprès d’aquesta. A pesar que alguns homes no ho consideren un problema, la falta de control pot generar uns nivells d’ansietat i preocupació que dificultin o impedeixin gaudir de les relacions sexuals. L’origen d’aquest trastorn sol ser una combinació de factors orgànics, psicològics i socials.

Desig sexual hipoactiu:Consisteix en l’absència permanent de desig i motivació per tenir relacions sexuals. En diverses ocasions la falta de desig ve derivada d’altres disfuncions sexuals prèvies reals o imaginades (pensar en que “no es dóna la talla”). El major factor de risc de la falta de desig masculí és l’edat, però alteracions en l’estat d’ànim o els conflictes de parella també poden actuar com a factors d’origen.

 

En quant a les dones, les demandes més freqüents en consulta de sexologia sobre els trastorns sexuals destaquen:

Desig sexual hipoactiu:Absència o disminució de pensaments o fantasies sexuals i de l’interès per iniciar relacions sexuals, en presència d‘adequats inductors externs del desig. Pot estar associat a d’altres trastorns com el trastorn de la excitabilitat.

Vaginisme:La característica essencial d’aquest trastorn és la contracció involuntària  dels músculs de la vagina (espasmes) provocant que el coit en les relacions sexuals sigui molt dolorós i gairebé sempre impossible. En aquest trastorn caldrà descartar la existència de causes orgàniques, però les causes originaries solen ser de tipus psicològic. La majoria de les dones que presenten aquesta problemàtica no acudeixen a consulta en sexologia fins al moment en que volen ser mares. Cal tenir present que el vaginisme té un excel·lent pronòstic i com més aviat es sol·liciti ajuda, abans es podrà posar solució.

Anorgasmia:Impossibilitat o dificultat per arribar a l’orgasme tot i haver-hi una fase prèvia d’excitació normal i una adequada estimulació en intensitat i duració. Una educació sexual inadequada, escassa intimitat i comunicació amb la parella o una baixa autoestima poden estar darrera de l’origen d’aquesta disfunció.

 

Contacta amb nosaltres si t’identifiques o identifiques a la teva parella en  algun dels trastorns esmentats, si creus que en la teva vida sexual hi ha alguna dificultat o penses que la teva satisfacció sexual pot millorar.

 

Noelia Servetó. Psicòloga i Sexòloga
Desplaça cap amunt
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”