El paper fonamental de l’empatia en la relació amb el/la teu/teva adolescent

En el camí complex d’acompanyar el teu adolescent, l’empatia és clau com a base fonamental per aconseguir una connexió autèntica. Comprendre la perspectiva del teu fill/a en aquesta etapa per a ells/es tumultuosa pot resultar tot un repte, però és essencial per construir una relació sòlida i oberta.

L’escolta activa, tantes vegades anomenada, té un rol indiscutible. En parar atenció completa al que el/la teu/va adolescent comparteix, sense interrupcions ni judicis, crees un espai on se senten valorats/des i compresos/es. Reconèixer i validar les seves emocions constitueix un altre aspecte clau, i proporciona un terreny on els seus sentiments són acceptats i respectats.

Posar-se a la seva pell és un exercici de comprensió necessari. Recordar les teves pròpies experiències juvenils i reconèixer les pressions i canvis a què s’enfronten pot ajudar-te a establir una connexió emocional més profunda amb ells/es. A més, comprendre els desafiaments únics que enfronten, des de la pressió acadèmica fins a les dinàmiques socials complexes, permet oferir un suport més informat i específic.

També fomentar-ne l’autonomia i la responsabilitat és essencial. Reconeix la seva necessitat creixent d’independència i anima’ls a prendre decisions, alhora que els guies per comprendre les conseqüències de les seves accions. Promoure la comunicació oberta en un ambient on expressar pensaments i sentiments sigui la norma facilita una comprensió més completa.

Coneix els seus interessos i passions: aquest coneixement no només enfortirà el vostre vincle, sinó que també us proporcionarà una finestra al seu món interior, permetent comprendre els seus valors i motivacions de manera més profunda.

En resum, cultivar l’empatia cap a la perspectiva adolescent implica una barreja d’escolta atenta, de comprensió profunda i de suport incondicional. En adoptar aquestes pràctiques, estaràs construint un pont sòlid cap a una relació més forta i significativa amb el/la teu/va adolescent.

 

Raquel Pérez Chaparro

Coach educativa i orientadora

Desplaça cap amunt
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”