Com deixar la porta oberta a l’amistat després d’una ruptura

Com deixar la porta oberta a l’amistat després d’una ruptura

Superar una ruptura de parella, és un procés. No estaràs millor en qüestió d’hores o dies i pots passar per etapes semblants a un procés de dol, cóm la negació (pot ser que al principi no t’ho creguis o creguis que no és definitiu),  la ira (pots sentir-te enfadat/da amb l’altra persona), la tristesa (pots experimentar tristesa per la pèrdua de la relació) i l’acceptació (acceptes la situació i ets més capaç de racionalitzar-la, amb un “en realitat no estàvem bé”).

 

Però no serà un procés lineal, estaràs en una muntanya russa, uns dies creuràs que estàs més trist/a que enfadat/da i a l’endemà tornarà l’estupefacció (negació).

Però existeix la possibilitat de finalitzar una relació de manera cordial, i fins i tot, a mig-llarg termini aconseguir tenir una bona amistat amb un/a ex.

En quins casos podem aconseguir ser amics dels nostres ex?  És possible deixar la porta oberta a l’amistat, si seguim aquests 4 consoles (tips):

  1. Afecte. Si existeix més afecte que ràbia entre totes dues parts, més possibilitats hi ha que hi hagi una amistat a mig-llarg termini.
  2. Comunicació. Donant a l’altra persona l’oportunitat d’explicar-se. No fer ni ghosting ni tallant per missatge, com dèiem en el post anterior i permetre a l’altra persona, preguntar. Encara que les respostes no siguin les esperades.  Ull! No és recomanable mantenir un canal obert cada dia. El risc és que cada dia un/a rebi retrets i l’altre se senti encara mes enfadat/da. Es parla i es reposa.
  3. Contenció (autocontrol). Si vols ser a mig llarg termini amic/a del teu/va ex, no et comuniquis des de la ràbia amb el/ella, ni disparis a matar contínuament. Gestiona les teves emocions amb els teus amics, la teva família o demana ajuda. Una vegada t’ho aguantarà perquè entén que estàs ferit/da, però si succeeix més vegades pot allunyar a aquesta persona definitivament de la teva vida, perquè, encara que et perdoni difícilment oblidarà tot el que li has buidat damunt.
  4. Temps. És molt difícil ser amics al moment de finalitzar la relació si un dels dos no estava d’acord. Atès que la comunicació estarà plena de retrets i existeix un alt risc de ferir més a l’altra persona. Són les parelles que deixen la relació de mutu acord les que mes possibilitats tenen de continuar sent amics a curt termini. Quan la balança està desequilibrada, hem de buscar suports externs, el nostre ex no és la persona que ens ha de consolar perquè ja no estem junts o tenim dubtes. Intenta veure el fons d’un llac després de remoure la terra amb un pal. No podràs, veritat? Suceeix el mateix amb una ruptura, deixa que l’aigua torni al seu estat i ho veuràs més clar.
    Aquests 4 tips garanteixen que sereu amics/gues?  No, perquè pot ser que l’altra persona no senti els mateixos desitjos que tu de ser amics, o en un futur prioritzeu altres suports (amistats, parelles futures), un dels dos marxi a viure a l’estranger o que no flueixi (Flow)  i un llarg etcètera.

Però aquests tips t’aplanaran el terreny, atès que sembrem el que recollim i si finalitzem d’una forma madura i respectuosa, és més probable tenir una relació d’amistat madura.

 

Cristina Vidal

Psicóloga Sanitària i Coach

Desplaça cap amunt
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”