Divorcis amb menors a càrrec, en què ajuda un informe pericial?

Divorcis amb menors a càrrec, en què ajuda un informe pericial?

Davant d’un divorci o separació en el que inevitablement s’altera l’estructura familiar, l’ideal, seria arribar a un acord dins de la cordialitat i la cooperació. Especialment, si hi ha fills/es menors ja que pot alterar la seva estabilitat emocional. No obstant, no sempre es possible acabar la relació sense conflictes.

Quan les parts no poden arribar a un consens sobre la guarda i custodia dels/les menors, cada vegada es més habitual i recomanable recórrer a l’informe pericial en el que predomina l’interès superior del/la menor i parteix de la premissa inicial que tots dos progenitors són competents per exercir la guarda i custodia.

L’emissió d’un informe pericial especialitzat ajuda al jutge a determinar quines són les mesures més adequades per a cada cas i a examinar el context familiar, ja que suposa una prova fonamental i de gran valor en el que l’objectiu principal es evitar que els/les menors sofreixin el menor estrès addicional post divorci o separació i contribuir en el seu benestar.

Cada informe s’adapta a la situació en concret, per lo que cada cas serà específic i individualitzat segons les peticions i necessitats a avaluar que poden ser: la idoneïtat de la guarda i custodia, les competències parentals i/o el vinclematern/patern filial. L’objectiu de la avaluació es confirmar les capacitats de tots dos progenitors per tenir cura del/la menor o, si fos el cas, comprovar i justificar adequadament la idoneïtatd’una de les parts sobre l’altra.

En aquells casos en que hi ha un alt grau de conflictivitat o dificultats per arribar a un acord, la intervenció del/la psicòleg/a forense pot ser de gran utilitat ja que ofereix:

  • Al pare i la mare, l’oportunitat de transmetre les seves preocupacions i els seus punts de vista a una figura imparcial, lo qual pot afavorir a la cooperació.
  • Donat que també s’escolta als/les menors, es poden identificar conflictes de lleialtat entre els pares i descriure l’impacte que causa aquest en els/les seus/ves fills/es.
  • A l’observar i escoltar a tot el nucli familiar en conjunt, en els cassos en que sigui possible, permet obtenir una visió molt més amplia i des de diferents perspectives, afavorint la conclusió final.
  • Permeten ajudar als progenitors a detectar la necessitat d’implementar solucions i comprometre’s pel benestar del/la menor. Sol haver més predisposició a participar en una mediació després d’haver realitzat una avaluació pericial.

 

Esperem que us hagi resultat d’utilitat. Si desitgeu més informació, podeu contactar amb nosaltres sense cap compromís.

 

Òria Urrea Borràs

Psicòloga Forense de Centre PsiCo Lleida

Desplaça cap amunt
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”