L’Orgasme Femení. Dificultats per gaudir-lo i conceptes erronis.

L’Orgasme Femení. Dificultats per gaudir-lo i conceptes erronis

Cada 8 d’agost es celebra el Dia de l’Orgasme Femení, una data que te com a objectiu reivindicar el plaer de les dones que al llarg dels anys ha estat rodejat de tabús, conceptes malentesos i escassa o nul·la educació sexual.

Un estudi recent publicat a la revista Social Psychological and Personality Science[1]destaca que entre parelles heterosexuals, hi ha moltes dones que fingeixen el seu orgasme i anteposen les necessitats de la seva parella a les pròpies necessitats i satisfacció sexual majoritàriament pel motiu de no ferir el seu ego.

Totes les persones tenim dret al plaer i gaudir de l’orgasme. Necessitem un canvi en lo que percebem com ‘sexe’ i redefinir la versió actual de sexe heteronormatiu que pràcticament gira al voltant de l’orgasme de l’home amb practiques sexuals centrades en el coit. No es tracta de que no es pugui gaudir i arribar al clímax amb la penetració però la realitat és que el percentatge de persones que tenen vagina que poden aconseguir l’orgasme a través tant sols de la penetració és molt baix mentre que la gran majoria necessita també d’estimulació al clítoris així que si durant la relació sexual no es brinda l’estimulació adequada o s’inicia abans de que hi hagi una excitació òptima, les possibilitats de que l’orgasme provingui de la penetració son escasses.

A dia d’avui encara es parla dels ‘jocs preliminars’ però preliminar significa allò que precedeix i prepara l’objecte principal així que implícitament s’està dient que lo important d’un trobament sexual és la penetració i lo demés son pràctiques prèvies per preparar el terreny. Parlar de preliminars manté el focus en el coit així que caldria desterrar aquest concepte i començar a parlar de jocs eròtics, començar a entendre que l’objectiu no és penetrar sinó gaudir i que es pot gaudir d’una relació sexual sense tenir que acabar necessàriament amb penetració o inclòs en orgasme ja que tenir-lo no te per què significar haver gaudit d’un bon sexe, i el bon sexe no requereix sempre un orgasme. Això no vol dir que no sigui important tenir-lo, és la guinda del pastel i hauria de ser tant important com el de la parella.

Un altre concepte bastant extens és la creença sobre els diferents tipus d’orgasmes. En realitat es podria dir que hi ha tants tipus d’orgasmes com persones ja que l’orgasme en sí ocorre al cervell, és una percepció subjectiva de cada individu. Però si ens centrem en les persones amb genitals femenins, quan es parla de tipus d’orgasmes s’al·ludeix en funció de la part del cos que s’ha estimulat per tenir-lo i es parla sobretot de l’orgasme clitorià i l’orgasme vaginal.  Hem de tenir en compte que en la vagina pràcticament no hi ha terminacions nervioses en sí sinó que les neurones que s’ocupen de fer saltar el reflex orgàsmic estan en el clítoris, a més a més l’estructura d’aquest òrgan no és tant sols la petita àrea visible (gland) sinó que és molt més gran (en erecció pot tenir entre 10 i 15 cm de longitud)  i complex amb ramificacions sota la pell que s’expandeixen al voltant de les parets vaginals. Per tant  hem de parlar d’un únic tipus d’orgasme amb diferents formes d’obtenir-lo,  bé  inuit per estimulació externa o bé per via interna gràcies a les pressions sobre la paret vaginal.

A diferència de les persones amb genital masculí que requereixen d’un ‘període refractari’ desprès de l’orgasme, algunes persones amb genitals femenins poden mantenir el nivell d’excitació després de l’orgasme i experimentar-ne més d’un en successió. D’altres poden experimentar el que s’anomena Squirtingo ejaculació femenina i expulsar fluid en quantitat variable per la uretra; no s’ha de viure amb vergonya ja que si passa és completament normal (així que si durant l’excitació t’entren ganes d’orinar dóna’t permís i gaudeix ja que aquesta és la sensació que precedeix a la ejaculació).

L’orgasme és beneficiós ja que proporciona augments i alliberació de dopamina(hormona del plaer), oxitocina (hormona de l’amor i que redueix els nivells d’ansietat), augmenten els nivells d’endorfinesque son analgèsics naturals i proporcionen benestar i ens ajuden en conciliar el son amb l’alliberació de la vasopressina involucrada en la producció corporal de melatonina.

Així que ja sigui amb una altra persona o  en solitari hauríem de tenir una actitud proactiva per aconseguir-lo i obtenir els seus beneficis  explorant, practicant, jugant i investigant els genitals i el cos complet, coneixent i descobrint el nostre mapa eròtic i les nostres preferències.

Si parlem de pràctiques sexualsen solitari és molt recomanable explorar diferents formes d’estimulació. El nostre cervell crea connexions sinàptiques i si sempre es realitza de la mateixa manera, aprèn que orgasmar és així. Has sentit a parlar del succionador de clítoris? És una joguina eròtica molt alabada que ofereix una estimulació localitzada i accelera l’accés a l’orgasme ja que funciona com un succionador amb ondes expansives que estimula tota l’estructura, però el seu abús o ser l’únic mitjà utilitzat en l’autoestimulació pot ocasionar que el cervell cregui (aprengui) que és així de ràpid, així de fàcil i dificultar o impossibilitar el poder arribar a l’orgasme quan es tenen relacions sexuals amb una altra persona al no poder aconseguir el mateix llindar de plaer.

Cal esmentar però, que també hi ha persones que sofreixen Anorgàsmia.És una disfunció sexual on la persona es veu incapacitada per arribar a l’orgasme a pesar que hi hagi una bona estimulació i elevats nivells d’excitació. Majoritàriament és un problema d’origen psicològic que segons diversos estudis afecta entre un 30 i 50 per cent de les dones [2], essent el segon motiu de consulta en el camp de la sexualitat. Les possibles causes son nombroses i variades que, entre d’altres, poden venir des de la pròpia història personal (males experiències, traumes, negativa imatge del propi cos), a problemes en la relació de parella, una falta de comunicació sexual o de tabús, culpa i vergonya.

Si estàs en aquesta situació és comprensible que donar el pas d’acudir a consulta faci vergonya o resulti difícil però recorda que no estàs sola i que no tens la culpa de tenir anorgàsmia, es tracta d’un bloqueig d’una resposta reflexa al cervell però que per a la gran majoria te solució.

 

 

 

Noelia Servetó, Psicóloga Sanitària i Sexòloga.
  1. Jordan JA, Vandello JA, Heesacker M, Larson-Konar DM. Do Women Withhold Honest Sexual Communication When They Believe Their Partner’s Manhood is Threatened? Social Psychological and Personality Science. January 2022. doi:10.1177/19485506211067884
  2. Leguizamo, L. M. C., Hernández, Y. L. C., Rodríguez, L. D. H., & Ruiz, S. C. T. (2020). Características De La Disfunción Sexual Femenina.

 

 

Scroll al inicio
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”