Sofrologia, canvia la teva vida amb pocs minuts al dia

Actualment, les tècniques de relaxació com el ioga, el mindfullness o la sofrologia s’han posat molt de moda, però no és quelcom nou. La sofrologia potser és la disciplina menys coneguda però té els seus orígens en els anys seixanta. Fou creada pel psiquiatre Alfonso Caycedo, que buscava una alternativa a les teràpies agressives de l’època i va decidir formar-se durant dos anys a l’Orient. Així, la Sofrologia naix del ioga, el budisme i el zen però està totalment adaptada a la mentalitat i cultura occidental.

Etimològicament la paraula Sofrologia prové del grec “sos” (harmonia), “fren” (consciència) i “logos” (estudi), i significa estudi de la consciència en equilibri.
La sofrologia considera l’ésser humà com una unitat biopsicosocial (unió del cos, la ment i la influència de la societat, del món exterior) i l’ajuda a desenvolupar una consciència serena i positiva en el seu dia a dia mitjançant un entrenament personal basat en tècniques de relaxació i d’activació del cos i de la ment.
La metodologia de la sofrologia consisteix en una sèrie de tècniques de relaxació, exercicis respiratoris, moviments corporals i tècniques d’imaginació. Amb aquestes s’afavoreix la salut psicofísica i el benestar de la persona tot reforçant una quotidianitat serena, la creació d’hàbits positius, el reforç dels recursos propis i valors, així com desenvolupar la capacitat de gestió de l’estrès i de les emocions.

Totes aquestes tècniques proporcionen serenitat i actituds positives davant del passat, el present i el futur del persona. En concret:

– Les tècniques orientades al passat: pretenen que es prengui consciència del que s’ha viscut en les diferents etapes de la vida. Rememorant els bons i bells moments del passat i els de benestar, per tal de reforçar l’autoestima i una actitud positiva en el present.
– Les tècniques orientades al present: fan ser més conscients de l’ “aquí i l’ara” en el que es viu i ajuden a gaudir dels petits moments de cada dia, a desconnectar de les preocupacions futures o dels pensaments negatius del passat.
– Les tècniques orientades al futur: ajuden a anticipar, amb serenitat i optimisme, les situacions difícils de la vida i crear il·lusió davant de moments positius del futur.

La Sofrologia és per tothom i no té contraindicacions, la pot usar gent que pateix malalties però també gent sana que vol optimitzar els seus recursos personals o el seu rendiment. Els principals àmbits d’aplicació són:

Sofrologia clínica: usada pels professionals de la salut en l’àmbit clínic on és un complement en la teràpia tradicional. És molt útil en trastorns d’ansietat i de l’estat d’ànim i també en aquells pacients que pateixen malalties greus pels quals l’estat d’ànim i l’actitud positiva constitueixen un factor important de la millora del seu estat.
– Sofrologia pedagògica: usada pels professionals de l’educació i/o la salut amb els nens i adolescents perquè aquests es coneguin millor, tot desenvolupant les seves capacitats i reforçant així l’autoestima i la seguretat en si mateixos. Alhora, també aprenen tècniques per desenvolupar l’atenció, la concentració i la memòria, facilitant l’aprenentatge. Pels joves són tècniques molt útils per gestionar l’estrès davant dels exàmens.
– Sofrologia esportiva: és aplicada tant per atletes de alta competició com per esportistes aficionats que desitgen millorar el seu rendiment o batre marques personals. Campions internacionals com Severiano Ballesteros o Jorge Lorenzo s’han servit de les tècniques de la sofrologia per preparar-se.

El sofròleg adapta les tècniques a cada persona segons els seus recursos i necessitats amb l’objectiu que es puguin aplicar a la vida quotidiana. Les tècniques duren pocs minuts i la pràctica regular d’aquestes és la millor manera d’aprendre la metodologia i que alhora, tingui un impacte en la vida diària de les persones.

Hi ha dues maneres d’aprendre a practicar la sofrologia, de manera individual o grupal. L’àmbit individual es pot treballar com a complement en la teràpia psicològica o bé com a contingut concret. Tanmateix, per les persones que volen aprendre la sofrologia per a potenciar els seus recursos personals és molt interessant l’àmbit grupal. Aquests tenen una temàtica i una temàtica concreta i l’objectiu primordial es aprendre les tècniques bàsiques perquè les persones les incorporin en el seu dia a dia.

Scroll al inicio
Obrir xat
Benvingut/da. Tens algún dubte concret?
“Benvingut/da. Tens algun dubte concret sobre cóm treballem o els nostres serveis o desitges demanar hora?
Ens pots trucar o escriure sense compromís i et respondrem!
Gràcies per la confiança. Equip Centre PsiCo Lleida.”